Nicks Blog

Film kvalitet

[singlepic id=51 w=320 h=240 float=center]

Da jeg nu engang ser mange film, har jeg opstillet en række punkter der beskriver om en film er god eller ej.

Begreber

For at forstå de, meget tekniske, betegnelser jeg bruger, har jeg her samlet begreberne for at forklare hvad jeg mener:

Filmen er i gang

En film er i gang, i det øjeblik hvor introduktionen af figurene, hvad de laver, hvem der bad guys og hvorfor, samt når hovedpersonen/personerne, skal til at løse den, i introduktionen, fremlagte opgave.

Filmen “Terminator: Salvation” er klart, een af de film, der kommer hurtigst i gang. På mindre end 5 minutter kender man figurende og hvilke udfordringer de står oppe imod.

Bad Guys

En “bad guy” er den “onde” i filmen. Dette er ikke nødvendigvis en person, men kan sagtens være en organisation, som i “Resident Evil”, et dyr, som i “Godzilla” eller hvilket som helst andet, der er i stand til at virke ond.

En films egentlige “bad guy” behøver ikke være defineret fra starten, hvilket er tilfældet i “Saw”-serien. Man skal blot have fornemmelsen af at vide hvem eller hvad, der er “bad guy” før filmen går i gang.

Special Effects

Special effects, er en betegnelse for de effekter der laves on set. Dvs. effekter der laves, samtidig med at scenen filmes.

De fleste pyrotekniske effekter (effekter med ild) laves on set. Filmen “Saving Private Ryan” er et godt eksempel på dette, hvor man brugte enorme mængder krudt og sprængstoffer on set.

Visual Effects

Visual Effects, er en betegnelse for effekter der laves efter endt filmning. CGI er såkaldt Visual Effects.

Et godt eksempel på brugen af CGI må være “Pirates of The Carribean: Dead Mans Chest”, hvor mange af landskabsbillederne faktisk er CGI og ikke, som man skulle tro, fotografier.

ILM

Industrial Light and Magic, selskab startet af George Lucas i 1970’erne, for at varetage de opgaver der skulle være mht. visual effects i de film som Lucas lavede. Deres første, egentlige, projekt må være “Star Wars” fra 1977. Her kom selskabet på noget af en opgave, for der var ingen software til at lave effekterne med, der var absolut ingen regnekraft i computere på den tid og ingen der var uddannet til at lege med grafik. Da selskabet er selvejende, behøver det ikke kun at lave effekter for Lucasfilm eller Dreamworks, men kan også lave for andre selskaber såsom Disney, Warner Brothers, MGM osv.

CGI

Computer Generated Images, bruges ofte som en betegnelse for computer grafik lagt ind over live action scener.

Det førende selskab indenfor CGI til filmbrug, er helt klart ILM.

I filmen “Iron Man” viser de tydeligt, hvad der er i stand til at kreere. De har lavet stortset alle dragter som Downey Jr. har på, blot fordi de så mere realistiske ud end hvis de var ægte.

Live Action

Live action er film med rigtige skuespillere, eller en mere præcis betegnelse vil være at skuespillerne var i live og optaget med kamera da filmen blev lavet.

Det danske begreb “spillefilm” dækker over “Live Action”.

Afslutning

En afslutning er den del af filmen der kommer umiddelbart efter klimakset. Det er her historien rundes af og der bliver sagt farvel til figurene og verdenen på en måde, så man kan kan forlade filmen uden at tænke “Kæft jeg glæder mig til efterfølgeren” eller “Hva’ så nu?”.

Regler

En film, kan betegnes som værende god, når den overholder følgende regler:

40 minutters reglen

Enhver film, af spillefilmslængde, skal overholde 40 minutters reglen. Dvs. filmen skal være i gang inden 40 minutter. Hvis ikke den er i gang inden, kommer den sandsynligvis ikke i gang overhovedet.

Et godt eksempel på dette er den seneste “Miami Vice” film. Den er overhovedet ikke i gang inden de 40 minutter, og virker ikke som om den overhovedet kommer i gang.

Veldefineret persongallery

Persongalleriet i en film, skal være veldefineret, før man kan få det fulde udbytte af filmen.

Filmen “Public Enemies” er et godt eksempel på en film, hvor personerne ikke er særligt godt defineret, og heller ikke bliver det.

Filmen bliver rodet og man har svært ved at følge med, når der skiftes scene og personer.

I filmen “Die Hard” bliver personerne defineret på mindre end 20 minutter og man ved hurtigt hvem der er hvem og kan kende forskel på dem.

God og velfortalt historie

En god og velfortalt historie kan fange og fascinere dets publikum. Men en dårlig, men velfortalt historie kan have den direkte modsatte effekt. Det samme gælder for en god historie, der er fortalt på en dårlig måde.

Et eksempel på sidste nævnte er “D-War”, historien er ret så fed, men den er fortalt på en sådan måde, at man blot sidder tilbage med følelsen af en kommende omgang diaré.

Gode special effects

Special effects skal være gode og passende i den sekvens de skal ses i. I  filmen “Reign of Fire” bliver der brugt special effects i stor stil, og de passer ind alle steder. Men i filmen “Dark Knight” kan man se en upassende side effekt af en special effect. Det er når lastbilen laver en salto at man kan se sideeffekten. Lastbilen skal slynges rundt med v.h.a. et kabel der sidder fast i køleren, man kan dog på filmen se den røgsky der kommer når man affyre det stempel  der egentlig får lastbilen rundt.

Fungerende visual effects

Visual effects behøver ikke være gode, de skal bare fungere og gerne i samarbejde med special effects. Filmen “The Ten Commandments” et rigtig godt eksempel på hvordan man kan kombinere special og visual effects. Som eksempel kan jeg pege på det sted hvor Moses står med folket ved det Røde hav og se egypterne komme væltende. “Gud” laver så en tornado af ild, der kan ses at det er tegnet, men det spiller rigtig godt sammen med den rigtige ild og det lys, der er i scenen.

God lyd

Enhver film løftes af lyden, om det være stumfilm fra 1905 eller kæmpe Hollywood produktion fra 2009. Det vidste George Lucas i 1977, da han lavede “Star Wars”. Her fik lyden for alvor en vigtig rolle i film og blev grundlaget for Dolbys og Lucas’ egen THX’s store succes i film.

Men lyd havde også en stor rolle for pionerende i filmbranchen. I Chaplin filmen “Behind the Screen” fra 1916, kan man se hvor vigtig lyden er. Den eneste lyd der er, er pianisten ovre i det ene hjørne. Det giver en fed effekt, da musikken har en direkte indflydelse på hvordan man opfatter den aktuelle scene som publikum.

God slutning

En hvilken som helst historie skal have en god slutning. En enkelt film, behøver ikke en egentlig afslutning, den skal bare komme i en efterfølger.

Filmen “Knowing” viser, hvordan en klassisk, god afslutning skal se ud. Man får sagt farvel, alting ender lykkeligt og man tænker ikke på hvornår 2’eren kommer. Hvorimod “The Perfect Storm” har en rigtig dårlig slutning. Man får aldrig sagt farvel til personerne, man forbliver i filmens univers lang tid efter afslutningen, og der kommer ingen 2’er.

Opsumering

De, ovenover, nævnte regler, skal ikke vægtes ligeligt. En film med en god og velfortalt historie behøver ikke at have verdens bedste effekter eller verdens bedste lyd, bare historien er god.

Oplevelsen af filmen bliver dog bedre af at flere af reglerne bliver tillagt fokus, som for eksempel med “World Trad Center”, hvor man har en utrolig fed historie, sat sammen med gode og fungerende special- og visual effects samt utrolig god lyd.

Film som “Scary Movie” (dem alle sammen!), viser også tydeligt at en film ikke behøver have en sønderlig god historie eller gode visual effects, men sagtens kan være god, fordi de overholder 40 minutters reglen, har et utroligt veldefineret persongalleri og hvor special- og visual effects, bare fungere.

Vurderinger

For at kunne lave en vurdering af hvor god en film er, må man have en skala.

Min “officielle” skala ser således ud:

  • Super Fed
  • Fed
  • Super God
  • God
  • OK
  • Dårlig
  • Elendig
  • Burde aldrig have været lavet og/eller bør laves om

Eksempler:

Herunder er en række eksempler på, hvor jeg pladsere film på skalaen. Jeg har ikke placeret alle film jeg har set, men kun enkelte!

Super Fed

2012, Cloverfield.

Fed

I am Legend, Resident Evil.

Super God

Lord of The Rings, The Prince of Egypt.

God

The Lion King, Styrmand Karlsen.

Dårlig

Public Enemies, Arn – Tempelriddaren.

Elendig

High School Musical, Red Eye.

Skulle aldrig have været lavet og/eller bør laves om

D-War, In The Name of the King.

Comments

2 responses to “Film kvalitet”

  1. Daniel Avatar

    Nice. Du har stort set det hele med

  2. Nick Frederiksen Avatar

    Håber jeg at jeg har…
    Ville være skidt uden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.